Voorbeeldopdracht – Procesregisseur Energietransitie

Locatie: gemeente Leiden

Afbeelding bij Voorbeeldopdracht – Procesregisseur Energietransitie

Inleiding
In Leiden worden nu nog circa 50.000 woningen verwarmd met aardgas. De Leidse gemeenteraad heeft in november 2017 de Leidse Warmtevisie vastgesteld, waarin wordt beschreven wat er nodig is om alle woningen vóór 2050 van het gas te kunnen afkoppelen (gemiddeld 1500 woningen per jaar). Een gigantische operatie, waar Leiden als stad graag ambitieus mee aan de slag wil gaan.

Begin 2019 heeft het Leidse college besloten de energietransitie programmatisch te gaan vormgeven. Gedurende dit jaar wordt er gewerkt aan het opstellen van een uitvoeringsprogramma, zodat de gemeente vanaf 2020 slagvaardig kan optreden om de Leidse energietransitie vorm te gaan geven. Om deze opgave verder vorm en uitvoering te gaan geven, is de gemeente Leiden op zoek naar versterking!

Wat ga je doen?
Heb jij de ambitie om een belangrijke bijdrage te leveren aan één van de grootste maatschappelijke opgaven van deze tijd en wil jij meewerken aan de ambitie van Leiden om in 2050 een klimaatneutrale en aardgasvrije stad te zijn? Ter versterking van het opgaveteam Energietransitie zijn we op zoek naar een trainee!

Als procesregisseur heb je een cruciale rol in deze fase van de transitie. Je signaleert kansen en zet deze om in concrete plannen die tot uitvoering worden gebracht. Je werkt samen met een breed scala aan partners, van woningcorporaties en energiebedrijven tot bewoners in de stad en andere overheden, waarmee je samen tot gedragen oplossingen komt. Je vindt het leuk om intern en extern te pionieren, de (impact van de) energietransitie is nog niet overal volledig vanzelfsprekend en/of bekend.

 • Opzetten monitoring uitvoeringsprogramma energietransitie gebouwde omgeving.
 • Procesregie en ondersteuning van wijkaanpak aardgasvrij in Merenwijk.
 • Opstellen van een plan van aanpak voor ‘zon op dak’ (met daarbij de ambitie van de wethouder om voor 2025 op elk Leids dak een zonnepaneel te hebben).
Je moet er echter niet gek van op kijken (en het ook niet erg vinden) om af en toe te switchen van traject, proces, rol, etc. De energietransitie is op dit moment nog volop in beweging en dit vraagt een adaptieve houding.

Wat vragen we van jou?
We zoeken iemand die strategisch kan denken, verbindend optreedt, een echte aanpakker is, affiniteit heeft met de energietransitie, proactief handelt en open staat voor ontwikkelingen. Maar in Leiden maak je echt het verschil als je jouw bevlogen enthousiasme weet over te brengen op anderen, of dat nu inhoudelijk deskundigen, niet-inhoudelijk betrokkenen, bewoners, bestuurders of andere stakeholders zijn!

 • Ervaring in het werken in een bestuurlijke omgeving is een pré.
 • Academisch werk- en denkniveau.
 • Je houdt rekening met een hoge politieke, financiële en/of maatschappelijke impact.
 • Een stevige en zakelijke persoonlijkheid, die niet bang is om een stevig gesprek te voeren.
Wat bieden we jou?
Samen met een klein maar groeiend team werk je aan één van de grootste maatschappelijke opgaven van deze tijd, waarbij het werk dat je doet direct impact heeft in de stad. Verder hebben we voor jou:
 • Een klantgerichte en op resultaat gerichte, informele werksfeer.
 • Een professionele werkomgeving waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.
 • Een prachtig, nieuw kantoorgebouw pal naast het station Leiden Centraal; de verhuizing is in voorbereiding.
 • De gelegenheid om aan het eind van je werkdag te ontspannen in een van onze vele parken of in de gezellige horeca in de binnenstad (allemaal op loopafstand).
Meer over de organisatie
De gemeente Leiden is een geweldige plek om te werken, te studeren, te ondernemen, te wonen en te zijn. Leiden is de Stad van Ontdekkingen, met een prachtige historische binnenstad en een rijke traditie van kennis en cultuur.
Met hart voor de stad, zo werken wij als gemeentelijke organisatie voor Leiden. We zoeken de samenwerking met de stad, haar inwoners, ondernemers en andere partijen om nieuwe, mooie en waardevolle ideeën en initiatieven te laten ontstaan en in de praktijk te brengen. De diversiteit van de stad zien wij graag terug in ons personeelsbestand, want samen maken we van Leiden en de Leidse regio een nog geweldiger plek.
Tags
  Openstaande opdrachten
  Openstaande opdrachten
  Fysieke leefomgeving
  Fysieke leefomgeving
  Ja, ik heb interesse in het VNG Connect Traineeship