Voorbeeldopdracht - Gemeentefinanciën

Locatie: VNG kantoor (Den Haag)
Afbeelding bij Voorbeeldopdracht - Gemeentefinanciën

Sta jij voor 345 gemeenten?
Durf jij het aan om de verantwoordelijkheid te nemen voor de belangen van 345 gemeenten? Heb jij het lef om zelfstandig aan de knoppen te draaien die het verschil maken in beleid en uitvoering van duizenden ambtenaren en bestuurders in Nederland? Dan is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op zoek naar jou. Het betreft een opdracht van 6 maanden voor 32 uur per week. Gewenste startdatum is per februari.

Wat biedt het werken bij de VNG jou?
We kunnen je nu al vertellen dat geen dag hetzelfde is en dat de week zich niet altijd laat plannen. Daarom moet je stevig in je schoenen staan en de nodige flexibiliteit hebben om te zorgen dat er een goede balans is in je werk. We geven je een grote mate van zelfstandigheid en de ruimte om zelf te bepalen hoe je je werkdag invult. Daar tegenover staat dat je ook verantwoordelijkheid neemt, dat je initiatief toont in het zoeken van verbinding en transparant bent over je aanpak en resultaten. Hiernaast ga je je ook nog verder ontwikkelen binnen het traineeprogramma, wat wil je nog meer?

Wie zijn wij?
Wij zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. We streven dagelijks naar een krachtige en vitale lokale democratie. Dat dragen we in ons hart en daar werken we iedere dag met veel passie aan.  

345 gemeenten bepalen onze en dus ook jouw agenda. Vaak wordt die beïnvloed door de dagelijkse actualiteit, maar altijd vanuit het belang van onze leden. We zijn een lerende organisatie die streeft naar perfectie. We stellen ons continu de vraag waar we staan en wat we kunnen verbeteren.

Die vraag stellen we ook aan jou! Je geeft namelijk zelf sturing aan je eigen carrière.

Wat ga je doen?
Heb jij zin om je in te zetten voor de (financiële) belangen van alle gemeenten op landelijk niveau? Elke dag ben je bezig met actuele ontwikkelingen die op gemeenten afkomen en grote financiële impact hebben of gaan hebben. Dat doe je binnen een enthousiast en gedreven team van ca. 15 collega’s, met een grote deskundigheid op het gebied van de gemeentelijke financiën en belastingen en die jou er graag wegwijs in maken. Voor gemeenten vorm je de vooruitgeschoven post aan het Binnenhof die opkomt voor hun financiële belangen. Voor de ministeries en het parlement vorm je een cruciale gesprekspartner waar het gaat om financiële aangelegenheden die gemeenten raken. Je opereert dan ook als een strategische spin in het web, waarbij het steeds gaat om de verbinding zoeken tussen beleid en financiën, kabinetsambities en gemeentelijke praktijk. Met een nieuw regeerakkoord liggen er op allerlei vlakken vraagstukken om verder uit te diepen in de komende maanden voor wat betreft de financiële gevolgen voor gemeenten. In overleg stellen we een aantrekkelijk pakket van werkzaamheden samen. Je hoeft niet snel uitgekeken te raken, omdat zich altijd nieuwe actuele kwesties aandienen, waar jij weer je tanden in kunt zetten samen met de collega’s van het team en met de collega’s in gemeenten.

Wie ben je en wat neem je mee?

 • Affiniteit met cijfers is belangrijk, een financiële achtergrond is niet noodzakelijk
 • Goed in het combineren van inhoudelijke deskundigheid met politiek-bestuurlijke sensitiviteit
 • Overtuigend, doelgericht, verbindend en niet voor één gat te vangen
 • Kennis en ervaring met het werken binnen een netwerk van partijen (gemeenten, departementen, belangenorganisaties)
 • Je hebt affiniteit met de publieke sector

Competenties

 • Kwaliteitsgericht
 • Resultaatgericht
 • Samenwerken
 • Analytisch
 • Communicatief vaardig

Spreekt deze functie je aan?
Ben jij die resultaatgerichte professional die zich thuis voelt bij de geschetste opdracht? Stuur dan uiterlijk 18 januari a.s. je motivatie voor deze opdracht en je actuele CV naar ons op.

Klik hier om te solliciteren


Mocht je zelf niet voldoen aan het
profiel, maar weliemand kennendie past bij dit profiel, stuur dit bericht dan door!

Voorwaarden
Het traineeprogramma duurt twee jaar. Het dienstverband is voor deze opdracht in eerste instantie voor een half jaar. De arbeidsovereenkomst omvat 40 uur, waarvan er gemiddeld 32 uur (maandag t/m donderdag) op locatie c.q. voor de opdrachtgever wordt gewerkt. De overige acht uur wordt benut voor het opleidingsdeel, voor zover mogelijk fysiek hier op locatie op de Willemshof te Den Haag.  Meer informatie over het opleidingsprogramma.

Procedure
Uiterlijk de derde week van januari hoor je of je geselecteerd bent voor een sollicitatiegesprek. De selectieprocedure bestaat uit minimaal 2 gesprekken: (mits je nog niet bij ons op gesprek bent geweest) met VNG Connect Trainees voor het traineeprogramma in het algemeen en voor de opdracht specifiek: de opdrachtgever (VNG Team Financiën).

Tags
  Ja, ik heb interesse in het VNG Connect Traineeship