Oud trainee aan het woord: Jesse de Jong, lobbyist bij de VNG
"Maak zoveel mogelijk fouten. Daar leer je van."

Oud trainee aan het woord: Jesse de Jong, lobbyist bij de VNG

Een trainee van VNG Connect word je niet zomaar. Wij selecteren jong talent met de ambitie zichzelf te ontwikkelen en het verschil te maken binnen de lokale overheid. Het opleidingsprogramma bestaat uit verschillende labs waarin persoonlijke ontwikkeling en kennis centraal staan. Iedere vrijdag komen de trainees naar het VNG-kantoor in Den Haag waar ze samen met andere trainees aan hun kennis, vaardigheden en persoonlijk leiderschap werken. De overige dagen werken ze op locatie bij de opdrachtgever. En daarna? Oud-trainee Jesse de Jong-Paalvast vertelt!

Jesse, jij bent lobbyist bij de VNG, kun je daar eens wat meer over vertellen?
Uiteraard! Ik ben één van de drie VNG-lobbyisten, ik doe het samen met twee seniorcollega's. Daarmee slijt ik mijn dagen voornamelijk in de Tweede Kamer, hoewel het sinds corona voornamelijk digitaal is. Ik volg debatten die relevant zijn voor gemeenten, daarin hou ik bij wat er gezegd wordt, noteer ik actiepunten en probeer ik wanneer nodig de Kamer actief te beïnvloeden. Vanuit de VNG heb ik enkele onderwerpen onder mijn hoede, waar ik dan over spreek met beleidsmedewerkers. Ik ken de hoofdlijnen van deze onderwerpen en ik bepaal of er actie moet worden ondernomen voorafgaand aan een debat.

Wanneer heb je het VNG traineeship doorlopen en bij welke organisaties heb je een opdracht gedaan?
Ik ben begonnen in mei 2018. Ik zat in groep twee, die toen net werd opgericht. Ik begon bij VNG Realisatie, waar ik zat op online dienstverlening. Daarna ging ik aan de slag als adviseur dienstverlening bij de gemeente Vijfherenlanden, dit deed ik een jaar lang. In januari 2020 begon ik als trainee bij de VNG-lobby. Na twee maanden lobbyen kwam corona om de hoek en moesten we ineens digitaal werken. Dit heeft mij extra gemotiveerd om te blijven als lobbyist, omdat ik wilde weten hoe het was om het werk niet digitaal te doen. Zodoende ben ik in juli 2020 uitgestroomd bij de VNG-lobby. Ik ben uiteindelijk de trainee die het langst bij het programma is gebleven; vanwege corona en de zomervakantie heb ik mijn opdracht met een maand verlengd, waardoor ik uiteindelijk twee jaar en een maand trainee ben geweest.

Wat is het meest memorabele moment uit jouw traineeship?
Dat is een makkelijke. Toen ik adviseur dienstverlening was bij de gemeente Vijfherenlanden werd er een enquête gehouden onder de bevolking om te zien hoe mensen erover dachten om supermarkten open te stellen op zondag. Ik was toen verantwoordelijk voor deze enquête en heb 55.000 brieven verstuurd. De opkomst was uiteindelijk 60% en de uitslag werd ook gerespecteerd. Per dorp werd toen bepaald of de supermarkt open mocht of niet op zondag. Dit was heel bijzonder om te mogen doen als trainee.

Aan welke training heb je het meest gehad?
Tijdens onze talentlab (training persoonlijke ontwikkeling, red.) hebben we een keer een training gehad op het kantoor van onze trainer Astrid. Daar heb ik denk ik het meeste aan gehad. We hadden deze training eens in de paar weken en als groep durfde je dan heel diep te gaan. Dit was heel mooi. We hebben ook een keer een training gehad van de VNG-lobby. Toen is ook het balletje gaan rollen om daar een traineeplek te creëren. Ik kan me herinneren dat ik die training erg leuk vond en ik heb toen ook besloten dat ik daar zelf graag wou werken.

Welke vaardigheden heb je in je traineeship opgedaan die je nog steeds toepast in je huidige baan?
Sowieso een heleboel vaardigheden. Ik denk voornamelijk zelfreflectie: het reflecteren op je eigen handelen, niet zomaar je werk doen. Op praktisch gebied was de training in onderhandelen erg handig, want een groot deel van mijn werk bestaat uit onderhandelen.

Is er nog iets wat je de huidige trainees mee wil geven?
Ga zo vaak mogelijk op je gezicht tijdens het traineeship, maak zoveel mogelijk fouten. Het is fijn om fouten te kunnen maken en je leert er altijd van. Laat je niet opslokken in een bepaald systeem; je blijft altijd trainee.


Ja, ik heb interesse in het VNG Connect Traineeship