Op zoek naar de allround ambtenaar van de toekomst?
‘VNG Connect Trainees staan stevig in hun schoenen en weten van aanpakken’

Op zoek naar de allround ambtenaar van de toekomst?

Op zoek naar de allround ambtenaar van de toekomst? Met een VNG Connect Trainee haalt u jong talent in huis met een frisse kijk. VNG Connect leidt trainees op tot de allround ambtenaar van de toekomst. En misschien wel het belangrijkste: zij staan klaar met innovatieve ideeën voor de organisatie en om projecten van de grond te krijgen.

Nederland vergrijst, en dat is ook merkbaar binnen de centrale overheid en gemeenten. Tegelijkertijd is de arbeidsmarktpositie van veel gemeenten nog niet aantrekkelijk genoeg voor jongeren. Tel daarbij op dat de rol van de gemeente aan het veranderen is als gevolg van wetgeving en er door decentralisatie steeds meer taken bij de gemeente terechtkomen. Voor de lokale democratie is het daarom dus van groot belang om jonge professionals aan te trekken én te behouden zodat gemeenten kunnen anticiperen op hun veranderende rol en de grote hoeveelheid taken kunnen oppakken.

Traineeprogramma verbonden aan de VNG
VNG Connect speelt in op deze vraag met haar traineeprogramma en leidt jong talent op tot de ambtenaar van de toekomst. Het VNG Connect Traineeship staat voor kwaliteit en kijkt naar bredere samenwerkingen. Manager Dirk Jan Jonker vertelt dat ze bij VNG Connect trainees opleiden tot allround ambtenaren van de toekomst met een pragmatische instelling. “Daarnaast zien we dat er steeds meer behoefte is aan de flexibele inzet van specialistische kennis. Denk bijvoorbeeld aan de omgevingswet of aan het thema integrale veiligheid. We merken dat er behoefte is aan beleidsadviseurs, projectleiders en procesbegeleiders die in staat zijn om dit soort thema’s verder te brengen binnen de gemeente. Op dit moment onderzoeken we hoe we gemeenten hiermee verder in kunnen ondersteunen.”

Eén van de gemeenten die VNG Connect Trainees inzetten, is de gemeente Wassenaar. Hélène Oppatja, gemeentesecretaris van de gemeente Wassenaar, is duidelijk: “Wij zijn fan van VNG Connect Trainees. Binnen de gemeente Wassenaar is grote behoefte aan breed inzetbaar talent. We zijn een relatief kleine gemeente tussen twee grote steden. Het is een brede organisatie en dat betekent dat je stevig in je schoenen moet staan als je jong bent. Je krijgt snel te maken met bestuur, maar ook met mondige inwoners en ondernemers. De VNG Connect Trainees zijn goed in staat zich staande te houden in deze omgeving. Het zijn jonge professionals die verder worden begeleid door VNG Connect en dat merk je. We zetten de trainees vaak in als junior strateeg. Ze moeten dingen durven, maar óók kunnen aanpakken als er iets moet.”


Ja, ik heb interesse in het VNG Connect Traineeship