Kortdurende opdrachten als de perfecte start van het werkende leven
"Je merkt pas wat een ontwikkeling je hebt doorgemaakt als een opdracht bijna is afgerond"

Kortdurende opdrachten als de perfecte start van het werkende leven

Een paar dingen in het leven van een VNG-trainee zijn zeker; je belandt in een enthousiaste groep mensen, je krijgt de kans om bij verschillende soorten organisaties aan de slag te gaan én je opdracht zit er op een gegeven moment weer op.

Trainees denken goed na over welke opdracht ze willen gaan doen, gaan op gesprek bij de desbetreffende organisatie, krijgen groen licht en gaan van start. Maandenlang voelt je opdracht als een reguliere baan. Van een vast team tot eigen taken en dossiers in een bepaalde werkomgeving: het is voor een lange periode je realiteit. En dan kan het zomaar gebeuren dat je in een gesprek met een collega opmerkt dat ‘’er nog maar een maand over is en je langzaam moet gaan nadenken over een overdracht van taken’’.

Eindopdracht met overdracht
Zelf werkte ik tien maanden met veel plezier bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Ik kreeg veel verantwoordelijkheden en het weer loslaten van vraagstukken waar ik aan werkte, was een situatie waar ik even aan moest wennen. Gelukkig kreeg ik de kans om een eindproduct op te leveren waarin ik alle kansen en bedreigingen die ik zag omtrent het onderwerp uit kon werken. Een gouden tip voor in een afrondingsfase, want je kunt dan alles wat er nog in je achterhoofd zit kwijt.

Jezelf ontwikkelen vanaf de start van de opdracht
Het afronden is ook een fase om terug te kijken. Trainees realiseren zich dan vaak pas wat een enorme ontwikkeling ze hebben doorgemaakt sinds de start van de opdracht, met soms wat weemoed als gevolg. Gelukkig is het denken aan de volgende traineeplek dan ook al begonnen.
Nieuwe mensen gaan ontmoeten en een andere rol kunnen vervullen zorgen voor enthousiasme.

Benieuwd naar wat komen gaat, van opdracht naar opdracht. Dat maakt het intensief, maar ook tot een prachtige start van het werkende leven. Op naar de volgende korte baan.


Ja, ik heb interesse in het VNG Connect Traineeship