Masterclass Bibliotheekbeleid voor gemeenten

Utrecht Ambtenaren Bedrijfsvoering
15
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
Utrecht
Locatie
€ 470,-
Investering

Vanaf 2025 hebben gemeenten de zorgplicht voor voldoende en volwaardige bibliotheken. In het bibliotheekconvenant staat dat de gemeente moet zorgen voor een robuuste bibliotheek organisatie, maar wat houdt dat in? Met die zorgplicht krijgen gemeenten weliswaar extra geld, maar ook meer verantwoordelijkheid voor het borgen van bibliotheekvoorzieningen in hun gemeente. Bent u daarop voorbereid? Bibliotheken kunnen bijdragen bij het aanpakken van maatschappelijke opgaven in uw gemeente zoals laaggeletterdheid, maar wat hebben zij daarbij concreet te bieden? En hoe krijgt u daar als gemeente grip op? Tijdens de masterclass Bibliotheekbeleid wordt ingegaan op deze en andere vragen.

De masterclass Bibliotheekbeleid voor gemeentengeeft inzicht in de werking van bibliotheekwerk in Nederland en reikt handvatten aan voor gemeentelijk beleid.

Tijdens de masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Introductie, kennismaking en ophalen vragen
  • Trends en ontwikkelingen rond bibliotheken
  • Van wet, via maatschappelijke opgave naar gemeentelijk beleid
  • Maatschappelijke opgave bibliotheekwerk
  • Gemeentelijk bibliotheekbeleid; van maatschappelijk effect naar subsidieverlening
  • Het bibliotheekstelsel; hoe is het bestuurlijk georganiseerd?
  • Bibliotheekwerk in de praktijk; dienstverlening van bibliotheken?
  • Sturing op de subsidierelatie
  • Beantwoording openstaande vragen en afronding

 

Deze masterclass Bibliotheekbeleid voor gemeenten is bedoeld voor professionals die binnen gemeentelijke organisaties/samenwerkingsverbanden het bibliotheekvraagstuk anders willen aanpakken. Door de theorie te koppelen aan het bibliotheekvraagstuk uit uw eigen praktijk, ontwikkelt u een reflexieve houding en nieuwe handelingsperspectieven binnen de complexe situatie waarbinnen u moet opereren.

De docent heeft actuele kennis van zaken, is direct betrokken en adviseert bij relaties met door overheden gefinancierde instellingen waaronder bibliotheken. De docent heeft ervaring vanuit de rol van de overheid, maar ook als directeur-bestuurder van een bibliotheekorganisatie en als adviseur voor instellingen, gemeenten en provincies.