Training Leefbaarheid: integrale wijkaanpak in kwetsbare wijken

Utrecht Ambtenaren Fysieke leefomgeving
15
Max. deelnemers
3
Aantal dagen
Utrecht
Locatie
€ 2950,-
Investering

Tijdens de 3-daagse training Leefbaarheid in kwetsbare wijken voorzien VNG en Platform31 ambtenaren van actuele, praktijkgerichte kennis en praktische tools. Hiermee ondersteunen zij beleidsmedewerkers bij het vormgeven van effectief beleid voor het ontwikkelen van integrale wijkaanpakken in kwetsbare wijken. Veel gemeenten kennen wijken die extra aandacht vragen omdat verschillende sociale en fysieke opgaven zich hier opstapelen. Er is bijvoorbeeld sprake van een concentraties van kwetsbare groepen, buurtverval, een verouderde woningvoorraad en sprake van kansenongelijkheid. De aanpak hiervan vereist integrale samenwerking tussen ambtenaren uit verschillende beleidsdomeinen en met bijvoorbeeld woningcorporaties en zorgpartijen.

De training richt zich op beleidsmedewerkers die in hun gemeenten een integrale wijkaanpak willen ontwikkelen voor de verbetering van de leefbaarheid en/of basiskennis willen van het thema leefbaarheid in kwetsbare wijken. Deze training is relevant voor ambtenaren uit zowel het sociale als fysieke domein. Bovendien stimuleert de training het opbouwen van een netwerk, doordat deelnemers van verschillende gemeenten elkaar leren kennen en praktijkervaringen delen.

Dag 1: Grip op de opgaven in kwetsbare wijken.
We behandelen de aanleidingen voor integrale wijkaanpakken, het onderscheid tussen wijkaanpak en wijkgericht werken, en het procesmodel voor een slagvaardige wijkaanpak. We gaan in op verschillende manieren hoe u beter grip kunt krijgen op de opgaven door tellen en vertellen. Op basis hiervan kunnen doelen en ambities voor de wijkaanpak worden geformuleerd.

Dag 2: Werken aan gemengde en gezonde wijken: koppelkansen tussen het sociale en fysieke domein
Het realiseren van een meer gemengde wijk en woningvoorraad is een veel bediscussieerd beleidsinstrument om te werken aan het verbeteren van de leefbaarheid. We richten ons op de valkuilen en succesfactoren van de gemengde wijkaanpak, illustreren de noodzaak van een wisselwerking tussen sociale en fysieke domeinen en geven voorbeelden van koppelkansen.

Dag 3: Samenwerking in de wijkaanpak: organisatiestructuren en bewonersbetrokkenheid
We bespreken verschillende organisatiestructuren voor integrale wijkenaanpakken, het betrekken van externe samenwerkingspartners zoals woningcorporaties en welzijnsorganisaties, en de wijze waarop sturing kan worden gegeven aan het netwerk aan partijen dat vanuit hun eigen rollen, besluitvorming en werkwijzen samenwerken aan de leefbaarheidsaanpak. Ten slotte gaan we in op het belang en de verschillende vormen van integrale bewonersbetrokkenheid in zowel visievorming, strategiebepaling als uitvoering en beheer.

Gastsprekers van Platform31, VNG en andere organisaties delen hun actuele kennis en praktijkervaring. Platform31 begeleidt de training en zorgt voor een dynamisch en interactief programma.

Wij moedigen gemeenten aan om zowel met een medewerker uit het sociale als fysieke domein aan te melden (niet verplicht).

Ook interessant voor u

Uitgelicht