Blog | Vijf tips voor het volgen van een online training

28 mei. 2020

Inschrijven voor een online training is een ding. Maar een online training is meer dan inloggen vanuit je bureaustoel en achteroverleunen. Want hoe haal je het meeste uit die training zonder gesprekken bij het koffie-apparaat, sparren met ‘de buur’ tijdens opdrachten en een lunch uit je eigen keuken.

 1. Creëer een ruimte
  Het is een open deur, maar wel een die werkt. Zorg dat je de online training volgt in een fijne ruimte. Zonder afleiding, dus niet aan de keukentafel. En net zoals voor een training op locatie geldt: zet je telefoon uit en laat outlook dicht.
 2. Vorm een groep
  Om elkaar ‘bij de les’ te houden is het handig om een digitale groep te vormen waarmee je kunt leren. Leg na afloop aan je collega’s uit wat je hebt geleerd. Door te reproduceren  beklijft de lesstof beter.
 3. Maak aantekeningen
  Bij het volgen van een digitale video is het verleidelijk om te denken: ‘dat kijk ik later nog eens terug.’ Maak zoals bij een gewoon college wél aantekeningen, want op die manier onthoud je de leerstof beter.
 4. Stel vragen
  In een digitale training is volop ruimte voor het stellen van vragen. Bijvoorbeeld in een digitale chat-omgeving of door strakke afspraken over ‘etherdiscipline’ met de docent. De ervaring leert dat er op die manier niet alleen meer vragen meer vragen worden gesteld, maar ook diepgaander en beter.
 5. Maak SMART doelstellingen
  Zorg dat je voordat je inlogt voor jezelf bepaalt wat je uit de studiesessie wilt halen. En maak die doelstelling specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden. Op die manier zorg je automatisch voor een actieve(re) studiehouding.