Dagje meelopen met de SG
"Ik zou de SG wel wat ademruimte gunnen"

Dagje meelopen met de SG

“Ik had niet verwacht dat ik in filosofische gesprekken terecht zou komen, over de toekomst van leiderschap en de organisatie van de publieke sector”, zegt Gerard Ekelmans, beleidsadviseur bij Bureau DG van DG Bestuur, Ruimte en Wonen (DGBRW) en DG Omgevingswet (OW). Hij liep een dag mee met de SG, waar hij veel leerde en inspiratie opdeed.

“De SG is natuurlijk de ambtelijke baas van dit ministerie en daarom had ik veel overleggen op hoog niveau verwacht. En veel strategie, gesprekken over de lange termijn. Die waren er ook. Zo was ik bijvoorbeeld aanwezig bij een gesprek met de SG, DG Overheid & Organisatie en DG Vastgoed, & Bedrijfsvoering Rijk. En bij een gesprek met de Huurcommissie en de Ondernemingsraad.”

Veel dossierkennis

“De dag begon met een korte kennismaking (en het maken van een selfie) met Maarten en het doornemen van de agenda van die dag. Ik ben onder de indruk van zijn dossierkennis; hij weet die kennis gewoon uit zijn mouw te schudden, heel knap. Ook viel het me op hoe druk de SG het heeft. Hij rent echt van afspraak naar afspraak. Ik zou hem wel wat ademruimte gunnen, ook al merk ik helemaal niet dat hij die nodig heeft. En die hoeveelheid afspraken past natuurlijk wel bij zijn functie.”

Filosofie en wetenschap

“Naast de meer standaard overleggen, die ik verwachtte, waren er ook meer filosofisch-wetenschappelijke gesprekken die dag. Zo was ik bij een voorbespreking voor een College Tour-achtig interview later dit jaar. Het ging over het openbaar bestuur. Er kwamen allemaal termen zoals ‘new public management’ uit mijn studie voorbij, die ik in mijn dagelijkse werk eigenlijk niet meer zoveel hoor of gebruik.”

Visie op leiderschap

“Ook het gesprek van Maarten met Mark Frequin, voormalig directeur-generaal Mobiliteit bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijft me bij door het meer wetenschappelijk-filosofische karakter. Frequin is sinds 1 september buitengewoon adviseur bij de Algemene Bestuursdienst en doet onderzoek naar ‘leiderschap’. Het gesprek ging over leiderschap en wat hier voor nodig is. Maarten heeft heel duidelijk de opvatting dat je bij de overheid werkt met de bedoeling aan een mooier Nederland bij te dragen.”

“Daar ben ik het mee eens: Nederland is een van de best georganiseerde landen ter wereld. We staan hoog op alle positieve lijsten die gaan over tevredenheid, zekerheid, gezondheid, geluk, veiligheid, onderwijs, etc. Daar mogen we enorm trots op zijn. Dat maakt de uitdaging om het nóg beter te maken alleen maar groter.”

Tip voor Maarten

“Of ik nog een tip heb voor Maarten? Jazeker: deel je visie op zaken als leiderschap en openbaar bestuur wat vaker met de mensen binnen BZK. Misschien met een College Tour, en laat je interviewen door een verrassend iemand, een topsporter bijvoorbeeld.”

Trainee bij de VNG

Vanaf 1 augustus van dit jaar werkt Gerard als VNG-trainee en voormalig student Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit bij Bureau DG. Hij is hier aanspreekpunt voor de directies die onder DGBRW/OW vallen. Eerder werkte hij als trainee bij de directie Nationale Omgevingsvisie. Hij begon zijn traineeship met een opdracht bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zijn thuisbasis.


Ja, ik heb interesse in het VNG Connect Traineeship