Nieuw

Workshop Publieksbijeenkomsten Participatie of Polarisatie

Ambtenaren, Bestuurders Persoonlijke ontwikkelingBestuur en Veiligheid
20
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
€ 575,-
Investering

Praten in tijden van tegenstellingen

Participatie op de juiste spanning. Zo maak je een uitdagende publieksbijeenkomst succesvol.

Van het gas af. Windmolens. Zonnevelden. Asielzoekers. Betaald parkeren. Een veelheid aan veranderingen die de gemoederen lokaal bezighouden en verhitten: revitalisatie, herinrichting, gebiedsontwikkeling, woonopgave en ga zo maar door. De burger wil en zal gehoord worden. Omdat de maatschappij verandert, net als de relatie tussen overheid en burger.

Laten we eerlijk zijn: publieksbijeenkomsten verlopen niet altijd even goed. Het blijft lastig om de juiste balans te vinden tussen échte inspraak en het voorkomen van escalatie.

Als gemeente wil je het liefst dat bijeenkomsten in een goede sfeer verlopen, zodat beslissingen soepel genomen en uitgevoerd kunnen worden. Burgers zien voor zichzelf vaak een ander belang en eisen daar ruimte voor.
De kunst is om iedereen met een tevreden gevoel naar huis te laten gaan. Met elkaar in gesprek gaan of blijven voorkomt verwijdering en opent nieuwe mogelijkheden.

Workshop
De workshop beslaat de onderwerpen die direct van invloed zijn op het verloop en de uitkomst van bewonersbijeenkomsten:

  • Bepalen van een effectief doel
  • Het scheppen van heldere verwachtingen
  • Opbouw van het programma & gespreksvormen
  • Locatie
  • Indeling & gebruik van de ruimte
  • Gespreksleiding: de zaal in de hand houden, door het in de hand te hebben. Ruimte beperken, door op maat ruimte te geven.
  • Samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen
  • Veiligheidsmaatregelen: opschalen of afschalen?

De workshop is volledig praktijk gericht en haakt in op concrete projecten van deelnemers. We willen de verrassing, de opbouw en de werkvormen nog niet te veel prijs geven. Wat we wel kunnen beloven is dat deelnemers veel zullen oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Het programma ziet er als volgt uit:

09.30 uur Inloop met koffie en thee
10.00 uur Introductie en kennismaking
10.30 uur Aan de slag
13.00 uur Lunch 
13.45 uur Wederom hard aan het werk
16.15 uur Evaluatie
16.30 uur Einde dag

 
 
 
 

 
 

De aanpak van deze workshop is zeer interactief en praktijkgericht. Om echt te voelen wat het effect is van bepaalde keuzes, oefenen we herkenbare situaties. Tijdens de workshop werken we aan uw concrete projecten, zodat u het geleerde meteen toe kunt passen. Er is daarbij alle ruimte voor het beantwoorden van gerichte praktijkvragen.

We beloven u een afwisselend en dynamisch programma, waarin we alle facetten van een geslaagde publieksbijeenkomst adresseren. We kijken naar de opzet van een goed programma, de rol van locatie en zaalindeling, de rol van de gespreksleider en een keur aan schijnbaar kleine, maar “oh zo belangrijke” details. Ook komt de samenwerking tussen de verschillende actoren uitgebreid aan de orde. We behandelen verschillende gespreksvormen, die u zelf toe kunt passen. En we bespreken de belangrijkste succesfactoren en beslismomenten.

De workshop wordt gegeven door (afwisselend) Marion van der Voort, Hans Etman en Jan-Jaap In der Maur. Zij zijn toonaangevend op het gebied van dag voorzitterschap/gespreksleiding.

Ze leidden zelf vele tientallen ‘explosieve bijeenkomsten’ en slaagden er keer op keer in die ‘gecontroleerd uit te laten branden’. Hans leidde onder andere sessies over windmolens, gezondheidsrisico’s rond de Hoogovens en woningbouwprojecten in diverse gemeentes. Jan-Jaap deed bijvoorbeeld diverse avonden rond asielzoekerscentra en gesloten (TBS) inrichtingen. Marion is dé expert op het gebied van bijeenkomsten in relatie tot de Omgevingswet.

Gezamenlijk trainden zij op alle facetten van het vak dagvoorzitter. Diverse gemeenten maken gebruik van hun diensten, zowel op het vlak van gespreksleiding, als voor het geven van trainingen.

De workshop is bedoeld voor ambtenaren, politici en bestuurders die te maken hebben met ontwerp en organisatie van bewonersbijeenkomsten.

De workshop helpt om elke bijeenkomst met burgers en andere belanghebbenden succesvol te laten verlopen.

Ook interessant voor u

Tip!
Uitgelicht