Masterclass Civic crowdfunding strategieën

Sociaal domein
15
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
€ 525,-
Investering

Wilt u crowdfunding voor maatschappelijke initiatieven strategisch inzetten? Deze masterclass geeft u inzicht in de kracht van crowdfunding en leert u hoe u sterke en breed gedragen initiatieven een boost kunt geven zodat ze minder afhankelijk zijn van subsidie. Alsmede ook om met de innovatie van de initiatieven binnen de gemeente maatschappelijke vraagstukken rond klimaatverandering, eenzaamheid of sociale cohesie aan te pakken.

Tijdens de masterclass laten wij zien op welke manier crowdfunding en crowdsourcing binnen de nieuwe verhouding tussen overheid en samenleving past. Ook leggen we uit hoe civic crowdfunding (crowdfunding voor maatschappelijke initiatieven) ingezet kan worden om beleidsdoelstellingen te behalen.

We behandelen vier strategieën om met crowdfunding en crowdsourcing maatschappelijke initiatieven te stimuleren. Ook delen we praktijkvoorbeelden en ervaringen van verschillende gemeenten.

09.00 uur Inloop met koffie en thee
09.30 uur Innovatie en initiatief van onderop
10.30 uur Op campagne: de kracht van crowdfunding voor maatschappelijke initiatieven
11.30 uur Aan de slag: wat is de meerwaarde van crowdfunding voor initiatieven in uw gemeente?
12.00 uur Pauze
13.00 uur

Ontwerp een strategie die past binnen uw gemeente.
Aan de slag met de vier strategieën om met crowdfunding en crowdsourcing maatschappelijke initiatieven mogelijk te maken.

  1. Aanjagen en coachen van maatschappelijke initiatieven met civic crowdfunding. Hoe maakt u als gemeente crowdfunding toegankelijker en laagdrempeliger door zowel initiatiefnemers als professionals op te leiden in crowdfunding?
  2. Opbouwen van een lokaal ecosysteem en crowdsourcing: bouw een netwerk van organisaties die initiatieven kunnen ondersteunen met geld, kennis, hulp en materiaal. Zo ontstaat een lokaal ecosysteem waardoor maatschappelijke initiatieven sneller van de grond komen.
  3. Subsidieplatform voor initiatieven: eenvoudig en transparant verdelen van subsidies, meten van draagvlak en ophalen van cofinanciering en vrijwilligers. 
  4. Matchfunding: slimme manier van koppelen van subsidie aan crowdfunding. Door vanuit subsidie bij te dragen aan crowdfunding zet u het budget effectiever in en stuurt u op succesvolle initiatieven met een betrokken netwerk.
17.00 uur Afsluiting