Kennisatelier GALA en IZA

Breda, Den Haag, Roermond Ambtenaren Sociaal domein
20
Max. deelnemers
1.5
Aantal dagen
Landelijk
Locatie
€ 150,-
Investering

Sinds de ondertekening van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zijn gemeenten in Nederland druk bezig met het opstellen van regionale en lokale afspraken rondom gezondheidsbevordering en preventie. Deze afspraken zijn erop gericht om inwoners gezond en actief te laten opgroeien en leven.  Goed kunnen samenwerken met zorgpartijen, met anderen gemeenten en (domeinoverstijgend) binnen de eigen gemeente is nodig om de transitie van zorg naar gezondheid te kunnen maken.

Uit een enquête die we in het voorjaar van 2024 hebben uitgevoerd, bleek dat er grote interesse is onder beleidsambtenaren om ervaringen uit te wisselen met andere gemeenten en regio’s. In deze leergang zullen we daarom vanuit casuïstiek ingaan op de uitdagingen van samenwerken en de factoren die een samenwerking succesvol maken. Welke rol kun je daarin vervullen, en wat vraagt het aan vaardigheden en gedrag? De focus van deze leergang ligt op de samenwerkingsverbanden die nodig zijn voor het behalen van de doelen uit het IZA en GALA. Ook na de looptijd van deze akkoorden zijn deze samenwerkingsverbanden een goede basis om verder te werken aan de gezondheid van de inwoners. 

In deze leergang zullen we vanuit casuïstiek ingaan op de uitdagingen van samenwerken en de factoren die een samenwerking succesvol maken. Tijdens de kennisateliers kunnen de volgende onderwerpen aan bod komen door middel van ingebrachte casussen:

  • Domeinoverstijgend samenwerken
  • Tips over lokale en regionale verdeling
  • Regionale preventie-infrastructuur
  • Ketenaanpakken

 

Invulling dag 1

Tijd Onderdeel
  9:30-10:00 Inloop
10:00-10:30 Kennismaking en verwachtingen delen voor de dag
10:30-11:15 In gesprek over het thema samenwerken en IZA/GALA aan de hand van theorie en praktijk.
11:15-11:30 Pauze
11:45-12:30 Analyse van eigen samenwerkingsvraagstuk; waar zitten aanknopingspunten?
12:45-13:30 Lunch
13:30-14:30 Aan de slag: ervaren dialoog als instrument in het samenwerken en bepalen van speelveld
14:30-14:45 Pauze
14:45-15:30 Op naar interventie, handvatten voor de eigen praktijk
15:30-16:00 Afronden

 

Invulling dag 2 (online): 10:00-12:00 Korte terugblik op fysieke dag, toepassing in praktijk en verdieping zoeken.

 

Nikki Willems is organisatieadviseur bij Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken. Zij zal als trainer de kennisateliers verzorgen in samenwerking met een co-trainer van de VNG.

De kennisateliers zijn toegankelijk voor ambtenaren gezondheidsbeleid werkzaam bij gemeenten (en GGD-en). Er zal een selectie worden toegepast, maximaal 2 deelnemers per gemeente zullen tot de kennisateliers worden toegelaten. 

Voor deze kennisateliers wordt een eigen bijdrage van € 150,- (excl. Btw) per deelnemer gevraagd. Hierbij gelden de reguliere voorwaarden die VNG Academie hanteert.