Workshop Kunstmatige intelligentie (KI) voor gemeenten

Incompany
Ambtenaren InformatiesamenlevingBedrijfsvoering
15
Max. deelnemers
1
Aantal dagen
Op aanvraag
Investering

Deze workshop wordt ook online aangeboden.
Lees er meer over onder Programma.

Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, of AI) wordt steeds meer toegepast binnen gemeentes. Zo wordt Kunstmatige Intelligentie ingezet voor het monitoren van uitgaansgebieden, het herkennen van afval op straat en het opsporen van verschillende soorten fraude. Om gemeenten te helpen bij het implementeren van Kunstmatige Intelligentie biedt VNG Connect Academie in samenwerking met Dialogic een gratis webinar.

In deze workshop leggen wij uit u hoe Kunstmatige Intelligentie werkt en wat het kan betekenen voor gemeenten. In vogelvlucht leggen wij u uit wat Kunstmatige Intelligentie is en hoe het werkt. Vervolgens analyseren we praktijkvoorbeelden in een gemeentelijke setting en presenteren we best practices. Na deze workshop heeft u de juiste tools in handen om te beginnen met Kunstmatige Intelligentie binnen uw gemeente.

Deze workshop is van 09:00 – 17:00 uur
 
Programma:
Het eerste deel is introducerend van aard. Hier komen volgende onderdelen aan de orde:
  • Wat is Kunstmatige Intelligentie?
  • Hoe werkt Kunstmatige Intelligentie?
  • Huidige toepassingen van Kunstmatige Intelligentie binnen gemeenten
  • Wat zijn de kansen en risico’s van Kunstmatige Intelligentie

Na afloop van het eerste deel krijgt u een korte opdracht mee. Hierbij wordt u gevraagd om zelf een toepassing van Kunstmatige Intelligentie te verzinnen binnen uw eigen organisatie.

In het tweede deel worden alle opdrachten getoetst op haalbaarheid. Daarna wordt een roadmap gepresenteerd om Kunstmatige Intelligentie binnen uw eigen organisatie verder te implementeren.

De volgende vragen komen tevens aan de orde:

Wat is Kunstmatige intelligentie?
We gaan in op de historie van Kunstmatige intelligentie, met toelichting van verschillende concepten. Wat is machine Learning? Wat is deep learning?
 
Hoe werkt Kunstmatige intelligentie?
Hoe kunt u Kunstmatige intelligentie trainen. Wij gaan in op de technische mogelijkheden, maar vooral ook de beperkingen daarvan! Denk aan overfitting, underfitting, accuracy.
 
Kansen van Kunstmatige intelligentie?
We behandelen interessante cases waarin Kunstmatige Intelligentie nu al toegevoegde waarde biedt.
 
Risico’s van Kunstmatige intelligentie
"De donkere kant van Kunstmatige Intelligentie”. Wat zijn de valkuilen en risico’s. Denk aan transparantie van algoritmes, ethische vraagstukken, strategisch gedrag, et cetera.
 
Wat kunnen gemeenten met Kunstmatige intelligentie?
In deze laatste stap gaan we een discussie met u waar wij kansen zien liggen in uw organisatie.
Deze workshop wordt uitgevoerd door specialisten in kunstmatige intelligentie met praktijk ervaring binnen gemeenten. 
De workshop is bedoeld voor betrokken professionals die willen blijven ontwikkelen en medeverantwoordelijk zijn voor de strategische koers van gemeenten. Ook voor beleidsambtenaren, informatiemanagers, managers bedrijfsvoering, managers informatievoorziening die inzicht willen krijgen in de mogelijkheden van het versnellen van de gemeentelijke innovatie is deze workshop interessant. 
 
Er is veel ruimte om goede voorbeelden te delen, te reflecteren op wat u heeft geleerd, en het ontwikkelen van nieuwe oplossingsrichtingen die u direct meeneemt naar uw eigen werkplek en organisatie.