VNG helpt gemeenten met preventie

05 sep. 2018

“Gemeenten moeten aan de bak met preventie”, kopte afgelopen week Binnenlands Bestuur. Aanleiding is het recente rapport (of ‘policybrief’) van de WRR over gezondheidsverschillen. De verleiding is groot - en ook de WRR ontkomt er niet helemaal aan -  om gezondheid via klassieke, individuele factoren te benaderen. De prioriteit moet, aldus de WRR, liggen bij roken, obesitas, overmatig alcoholgebruik en psychische gezondheid.  

Maar we weten inmiddels dat niets vanzelf komt. Het zijn vaak sociale factoren als stress, schulden, eenzaamheid, (emotionele) verwaarlozing en overerving die iemands gezondheidssituatie verregaand beïnvloeden. Aangrijpingspunten liggen dan ook niet zozeer op medisch, maar vooral op sociaal terrein.  Maar hoe pak je dat aan? En hoe kan preventie daarbij helpen?

Om gemeenten bij te staan organiseert de VNG daarom dit najaar regionale leerkringen om met elkaar ervaringen uit te wisselen en inzichten te delen over wat helpt en wat niet. Telkens staat een specifieke maatschappelijke opgave centraal en pellen we af wat preventie betekent voor bijvoorbeeld datagebruik, inkoop en financiering, samenwerking met partners en vraagstukken rondom privacy.

Meer weten?