Digitale trainingen: vanuit de studio met een klassieke flip-over

16 jun. 2020

Digitaal. Dat is sinds de Coronacrisis het ‘nieuwe normaal’. Ook veel van onze opleidingen zijn nu digitaal te volgen. Maar hoe ziet zo’n training er dan precies uit? Lex Mellink geeft voor VNG Connect onder andere de themasessie ‘Rol burgemeester en wethouders bij de Wvggz’,  die specifiek ingaat op de veranderingen in de Wvggz ten opzichte van de huidige wet BOPZ. Lex  vertelt hoe zo’n digitale training er precies uit ziet.

De enige overeenkomst tussen een webinar en een digitale training is dat je online moet inloggen. Maar waar je bij een webinar naar een soort opgenomen college kijkt, gaat een digitale training een stap verder. Interactie tussen de trainer en deelnemers, dat is waar het om draait.

Maatwerk training
Trainer Lex Mellink vertelt hoe hij te werk gaat. “Mijn trainingen geef ik vanuit een studio. Ik start met een verkenning van de theorie. En net zoals ik dat normaal doe, gebruik ik daarvoor de klassieke flip-over om toe te lichten wat ik doe. Daarna verandert dan mijn rol van trainer naar moderator om vragen van het College van Burgemeester en Wethouders te kunnen beantwoorden. De digitale training is in mijn geval dus een echt maatwerkproduct: er is een basis, maar de training wordt daarna geleid door de vragen die spelen.”

Digitale trainingen met kleinere groepen en kortere sessie
Mellink is groot voorstander om elkaar te zien en de relatie aan te gaan.  Maar hij ziet ook voordelen bij de digitale trainingen. “Je komt eerder to the point en je bent gefocust met elkaar bezig, de sessies duren ook iets korter. Doordat er geen reistijd en afstand is, breng je mensen makkelijker bij elkaar die anders niet bij elkaar kunt brengen. Bij een van mijn trainingen deed iemand mee met een waanzinnig uitzicht vanaf zijn vakantieadres.”

Duidelijke afspraken
De nieuwe manier van training geven was voor Mellink in het begin even wennen.  “Je bent van techniek afhankelijk. Maar dat is snel op te lossen door duidelijke afspraken te maken hoe het programma eruit ziet en wat je doet als het technisch misschien misgaat.”